top of page

Dermaplaning

Dermaplaning is een exfoliërende behandeling waarbij een speciaal ontworpen mesje wordt gebruikt om dode huidcellen en vellushaartjes (dunne haartjes die niet groeien en meestal op het gezicht voorkomen) van de huid te schrapen. Het mesje wordt in een hoek van 45 graden over de huid bewogen om de bovenste laag van de huid te exfoliëren en te verwijderen.

Dermaplaning kan worden uitgevoerd op de meeste huidtypes en is vooral geschikt voor mensen met een droge of ruwe huidtextuur, fijne lijntjes, lichte acne littekens, donkere vlekken of een doffe huid. Door de exfoliërende werking van dermaplaning, worden dode huidcellen verwijderd en wordt de huid gladder en zachter. Het helpt ook om de poriën te reinigen en het uiterlijk van fijne lijntjes en rimpels te verminderen.

 

Dermaplaning wordt meestal uitgevoerd als een op zichzelf staande behandeling of als onderdeel van een groter huidverzorgingsprogramma. Het wordt vaak gevolgd door een hydraterend masker of een serum om de huid te voeden en te hydrateren. Na de behandeling kan de huid tijdelijk rood en gevoelig zijn, maar dit verdwijnt meestal binnen een paar uur tot een dag.

FAQ

Wat zijn de voordelen van dermaplaning? 

Dermaplaning biedt verschillende voordelen voor de huid, waaronder:

 1. Exfoliatie: Dermaplaning verwijdert dode huidcellen en ongewenste vellushaartjes van de huid, waardoor de huid gladder en zachter wordt en de huidtextuur wordt verbeterd.

 2. Verjonging van de huid: Door het verwijderen van dode huidcellen en het stimuleren van celvernieuwing, kan dermaplaning helpen om fijne lijntjes en rimpels te verminderen en de huid er jonger en gezonder uit te laten zien.

 3. Verbeterde productpenetratie: Na de behandeling kunnen huidverzorgingsproducten beter in de huid doordringen, wat de effectiviteit van deze producten kan vergroten.

 4. Vermindering van acne-littekens en pigmentvlekken: Dermaplaning kan helpen bij het verminderen van lichte acne-littekens en donkere pigmentvlekken, waardoor de huid egaler en stralender wordt.

 5. Geen downtime: Dermaplaning is een niet-invasieve behandeling en heeft geen downtime. Na de behandeling kan de huid tijdelijk rood en gevoelig zijn, maar dit verdwijnt meestal binnen een paar uur tot een dag.

 6. Geschikt voor de meeste huidtypes: Dermaplaning is geschikt voor de meeste huidtypes en kan worden aangepast aan de individuele behoeften en wensen van de cliënt.

Groeien de haartjes dikker terug?

Een veelvoorkomende mythe over dermaplaning is dat de haartjes dikker en donkerder terug zullen groeien na de behandeling. Dit is echter niet waar. De haartjes die na dermaplaning terug groeien, groeien terug met dezelfde dikte en textuur als voorheen.

Dermaplaning verwijdert alleen de bovenste laag van de vellushaartjes, die geen pigment of kleur bevatten en daarom niet dikker of donkerder kunnen terug groeien. Bovendien is het mesje dat wordt gebruikt bij dermaplaning zo fijn dat het de haarfollikel niet beschadigt, wat betekent dat de haargroei niet wordt gestimuleerd.

Het is ook belangrijk op te merken dat de haartjes na dermaplaning niet zo snel teruggroeien als na het scheren. De groeicyclus van de vellushaartjes is namelijk anders dan die van de terminale haren (dikke haren op het hoofd of in de baard), en de haartjes groeien langzaam terug. De meeste mensen kiezen ervoor om dermaplaning elke 4 tot 6 weken te herhalen om de optimale resultaten te behouden en de huid in goede conditie te houden.

Hoe ziet mijn huid eruit na de behandeling?

Direct na een dermaplaning behandeling kan je huid er rood en licht gezwollen uitzien. Dit is normaal en kan een paar uur tot een dag aanhouden, afhankelijk van hoe gevoelig je huid is. Je huid kan ook een beetje strak of droog aanvoelen na de behandeling.

Naarmate de dagen na de behandeling vorderen, zal je merken dat je huid zachter en gladder aanvoelt en er helderder en stralender uitziet. Omdat dermaplaning dode huidcellen en ongewenste vellushaartjes van de huid verwijdert, kan het ook de opname van huidverzorgingsproducten verbeteren, waardoor je huid er nog beter uit gaat zien en aanvoelen.

Het is belangrijk om een zonnebrandcrème te dragen na de behandeling en je huid te beschermen tegen de zon, omdat je huid na dermaplaning gevoeliger is voor zonlicht.

Het is ook mogelijk dat je na een paar dagen na de behandeling kleine schilfertjes op je huid ziet, dit is normaal en een teken dat de dode huidcellen worden afgestoten. Het is belangrijk om niet aan je huid te krabben of te pulken om irritatie of beschadiging van de huid te voorkomen.

Wat is de nazorg?

De eerste 48 uur na de behandeling:

 • Geen sauna en intensief sporten

 • Geen producten gebruiken waar minerale olie of vaseline in is verwerkt

 • Niet aan de huid zitten

 • Bij make-up routine, gebruik hiervoor schone kwasten en of sponsjes

 • Bescherm de huid dagelijks met een hoge factor SPF

Hoelang duurt de behandeling?

De behandeling duurt gemiddeld 45 minuten. 

Is het pijnlijk?

Over het algemeen wordt dermaplaning als een pijnloze behandeling beschouwd. Het is mogelijk dat je tijdens de behandeling een lichte schaaf- of tintelend gevoel ervaart, maar het mag geen pijn doen.

 

Wanneer kan de behandeling niet uitgevoerd worden?

Dermaplaning is over het algemeen een veilige en effectieve behandeling, maar er zijn enkele situaties waarin het niet kan worden uitgevoerd. Dit zijn onder andere:

 1. Actieve acne: Als je momenteel last hebt van actieve acne of een uitbraak van acne, is het beter om te wachten tot de acne is gekalmeerd voordat je een dermaplaning behandeling ondergaat. De behandeling kan de acne verergeren en verspreiden naar andere delen van het gezicht.

 2. Geïnfecteerde huid: Als je momenteel last hebt van een huidinfectie, zoals een koortslip of een open wond, moet je wachten tot de infectie volledig is genezen voordat je een dermaplaning behandeling ondergaat.

 3. Gevoelige huid: Als je een gevoelige huid hebt die snel reageert op behandelingen, kan dermaplaning mogelijk te intens zijn. Overleg met je schoonheidsspecialist om te bepalen of de behandeling geschikt is voor jouw huidtype.

 4. Bloedverdunners: Als je bloedverdunners gebruikt, kan het zijn dat dermaplaning niet geschikt is voor jou. Dit komt omdat de behandeling kleine sneetjes kan veroorzaken en bloedingen kan veroorzaken.

 5. Zonverbrande huid: Als je huid zwaar is verbrand door de zon, is het beter om te wachten tot de verbranding is genezen voordat je een dermaplaning behandeling ondergaat.

FOLLOW US @SOIGNEBYJULIE

bottom of page